Return to site

Jedite zdravo bez da se financijski uništite

Zastrašujuće su statistike o potrošnji za hranu i piće, na koje prosječno hrvatsko kućanstvo najviše troši, gotovo trećinu primanja ili 29,5 posto, a za usporedbu, prosječno britansko domaćinstvo za to izdvaja samo 11 posto kućnog budžeta. (1)

Visoke cijene hrane uz postojeće nivoe plaća prava su ataka na kućni buđet, ali ne smiju biti izgovor da se lošije hranimo jer je upravo zdravlje naš najvažniji saveznik da prebrodimo teška razdoblja.

Dobro se hraniti također zahtjeva znanje i vještine, stoga želim podijeliti nekoliko savjeta inspirirana francuskim kolegama okupljenih oko Francuskog Institituta za zaštitu prirodnog zdravlja (2) koji su uočili sličan problem kod francuskog stanovništva zbog vrtoglavog rasta cijena hrane u Francuskoj kao posljedica uvođenja eura.

Posvetite vrijeme osmišljavanju jelovnika

Planirajući tjedne jelovnike unaprijed, kupujete samo potrebne namirnice.

Iskustvo pokazuje da je skuplje kupiti malo od svega kako bismo improvizirali jela, nego unaprijed planirati svoje obroke, a zatim kupiti samo ono što trebate kuhati. Planirajući unaprijed uravnotežene menije, jedete samo ono što trebate, čime ćete sebi učiniti uslugu. Imajte na umu da dobro pripremljen obrok obuhvaća različite varijacije jela i da smo brže siti.

Jesti bolje, ali malo manje

Istraživanja na životinjama pokazala su da manje hrane produžava život i smanjuje učestalost bolesti pod uvjetom da imate normalnu dnevnu dozu vitamina i bitnih hranjivih tvari. Učinak je isti kod ljudi što nam potvrđuje i nevjerojatna dugovječnost stanovnika otoka Okinawa za koje je karakteristično da tradicionalno pojedu 80% obroka koji bi normalno mogli pojesti. Jesti malo manje nego inače moglo bi vam priskrbiti dodatne godine zdravog života, a ujedno uštedjeti novac.

Iskoristite ostatke hrane

Količina hrane bačena u smeće, bez dodatnog razloga osim nemara, lijenosti i neorganizacije, je uznemirujuća. Procjenjuje se da je gotovo 50% globalne proizvodnje hrane izgubljeno kroz otpad, prema izvješću FAO-a (Food and Agriculture Organization), tijela UN-a posvećena poljoprivredi i hrani.

Budući da ne možete računati na vaš vid ili vaš miris za ocjenu opasnosti od bakterija kod starije hrane iz razloga što su patogene bakterije bez mirisa, bezbojne i nevidljive, koristite pravilo 4: ne više od 4 dana na 4 ° C. Na 4 ° C možete zadržati sirovu piletinu i mljevenu govedinu tri dana. Kuhani ostaci hrane mogu se čuvati četiri dana.

Stari kruh može se iskoristiti za razne bruskete, popečke, kolače, krušne mrvice, a ostaci povrća mogu dobro doći za razne juhe

Otkrijte juhu

Kad god vam nedostaje obrok, ne zaboravite da se gotovo sva hrana, svi sastojci, mogu koristiti kao baza za izradu juhe. Samo ih kuhajte u loncu s puno vode, lukom, češnjakom, mrkvom, začinskim biljem, solju i paprom.

Ako imate samo jedno povrće pri ruci (bilo u hladnjaku ili zamrzivaču), to je dovoljno da napravite ukusnu i zdravu juhu. Možete ju izmiksati nakon što je kuhana i dobiti prekrasnu krem juhu koja će svaki puta biti drugačije boje i okusa ovisno o povrću i začinima koje ste oristili. Ne otvarajte paket čipsa. Nemojte naručiti pizzu. Ako imate komad kruha koji možete narezati na male komadiće i ispeći na masti ili maslinovom ulju s češnjakom i soli, napravite ukusne „krutone“ za juhu. Mala, dodatna francuska tajna: Francuzi pored krutona vole ubaciti malo naribanog sira u vruću juhu u zdjelici, a tako zagrijan sir postaje rastezljiv i djelomično rastopljen te daje jednu novu dimenziju krem juhama.

Ako je juha previše lagana, šaka riže, zobi ili drugih žitarica će je zgusnut.

Jedite kupus

Do otkrića Amerike, naši preci nisu poznavali grah, kukuruz niti rajčicu. A krumpir nije stigao u Europu sve do kraja 18. stoljeća. Ali je zato kupus, u svim njegovim oblicima, imao posebno mjesto u prehrani. Danas kupus nije previše u modi i malo mladih kućanstava ga koristi što je velika šteta.

Postoji velika raznolikost kupusa i izuzetan broj ukusnih recepata za njegovu pripremu, poput kiselog kupusa, ribane salate od kupusa, sarme, pirjanog kupusa, sekeli gulaša, juhe od kupusa i još mnogo toga.

Kupus je jeftin u bilo kojoj sezoni, ima velike detoksikacijske osobine, a od hranjivih sastojaka vrlo je bogat vitaminima A, C i E- antioksidantima koji usporavaju stanično starenje, vlaknima, kalijem i sumporom.

Nedavne studije pokazale su da kupus ima svojstva protiv karcinoma zahvaljujući sumporu i njegovim antioksidansima.

Jedite mahunarke

Poput kupusa, otkrijte leću, grah, bob, mahune i grašak u svim njihovim oblicima. Mahunarke su jeftine, zdrave, bogate bjelančevinama, a od njih možemo pripremati ukusne juhe, variva, pire, mogu se jesti tople ili hladne na salatu. Postoji dovoljno sorti da bi se mogle jesti jednom dnevno bez da vam ikada dosade, a mogu vam savršeno poslužiti kao glavno jelo, bez priloga. Za brzinsku pripremu, možemo iskoristiti smrznute varijante koje začas skuhamo ili već gotove iz konzerve.

Ograničite potrošnju mesa

Ostavite crveno meso (ako ga jedete) i velike komade mesa za posebne prigode.

Preostalo vrijeme, gore spomenuto povrće će napraviti izvrsnu osnovicu za obroke, a vi možete jesti vegetarijanski bez da razmišljate o tome. Malo slanine ili komad dimljene kobasice dovoljne su da poprate ove jela, ako vam je to neophodno. Za raznolikost okusa, otkrijte začine i aromatično bilje, počevši od najjednostavnijih i najčešćih: češnjak, origano, komorač, muškatni oraščić, lovor, kim, đumbir

Izaberite pravu ribu

Svi znamo da je riba vrlo zdrava, ali ništa vas ne prisiljava da kupujete vrlo skupu ribu. Sitna plava riba Jadranskog mora je najjeftinija varijanta, može se kupiti i konzervirana, a s prehrambene točke gledišta, ona je ionako najbolja zahvaljujući visokom sadržaju omega-3 masnih kiselina. Najbolje ju je pripremati mariniranu, dakle bez prženja i uz kuhanje na što nižoj temperaturi kako bi se zadržale omega-3.

Jaja

I napokon, savršena hrana za skromni kućni budžet su svakako jaja.

Žrtva strašne nepravde 90-ih godina, kada su istraživači nepravedno optužili žutanjak za podizanje nivoa kolesterola, jaje je potpuno rehabilitirano posljednjih nekoliko godina kroz razne studije.

Sada znamo da dva jaja dnevno nemaju negativan učinak na kolesterol, za zdrave osobe. Naravno, ako slijedite određenu prehranu koju propisujete liječnik, nemojte ništa mijenjati bez konzultacija.

Inače, nemate razloga da se odričete ovog ukusnog izvora visoko kvalitetnog, hranjivog, lako probavljivog i vrlo jeftinog proteina.

Izvori:

(1 )https://www.jutarnji.hr/biznis/financije-i-trzista/na-hranu-i-pice-hrvatsko-kucanstvo-najvise-trosi-gotovo-trecinu-primanja-britanci-za-to-izdvajaju-samo-11-posto-kucnog-budzeta/5655111/

(2) Jean-Marc Dupuis, Sante Nature Innovation NL

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly